Kapsa na chleba - nejčastější otázky a odpovědi
Je chlebokapsa atestovaná pro styk s potravinami?
Ano vnitřní membrána je atestovaná pro styk s potravinami. Celý výrobek má atestaci pro styk se suchými potravinami. Je to tedy bezpečná alternativa pro uchovávání chleba.
Je možné chlebokapsu prát?
Chlebokapsa je ušitá z látek, které jsou pratelné na 30 stupňů celsia, avšak praní v pračce nedoporučujeme. Je to více méně z estetického hlediska, protože kapsa po vyprání nedrží tak pevný tvar. Důvodem je dvojitá vrstva bavlny, která se nachází nad vnitřní membránou. Doporučujeme ruční praní v teplé vodě s použitím eko prášku bez parfemace anebo žlučovým mýdlem. Dobrým tipem je také sprchování, které se osvědčilo většině zákazníků. Vnitřní membránu jednoduše opláchnete pod tekoucí vodou a vnější bavlnu vyperete v ruce s práškem nebo mýdlem bez parfemace.
Nejideálnější péče: drobky z chleba pouze vytřepejte a membránu vytřete vlhkým hadříkem. Následně nechte chlebokapsu vyschnout. Platí zde pravidlo, čím méně se o výrobek staráte, tím lépe.
Mohu chlebokapsu žehlit?
Ano, ale nejprve vytáhněte ven membránu a přežehlete pouze bavlněnou látku. Membránu nežehlete!
Co se stane, když mi chleba v kapse zplesniví?
Chleba v kapse nemá tendenci plesnivět, protože pozvolna dýchá z každé strany. Může se ale stát v případě, že chleba zapomenete doma, když jedete například na dovolenou. Tím, že chléb nedýchá v místě, kde je položený delší dobu (např. na poličce), může začít plesnivět. Vlastní dovolenková zkušenost se zapomenutým chlebem. Chléb zplesnivěl pouze na spodní straně, kde byl v kontaktu s poličkou a tato strana nedýchala. Vrchní kůrka chleba byla oschlá a tvrdá, bez známek plísně. V jiných situacích je velmi ojedinělé, aby chléb zplesnivěl.
Jak mám správně chlebokapsu rolovat?
Po vložení chleba do kapsy, je potřeba vrchní část srolovat tak, aby po jeho stlačení oběma rukama vzduch nevycházel z kapsy přímo přes otvor ven, nebo jedině skrz membránu – čili pomalu. Ideální rolování je na třikrát.
Kde kapsu s chlebem skladovat?
Nejlépe v místě, kde necirkuluje mnoho vzduchu. Doporučujeme spižírnu, potravinovou skříňku, chlebník nebo šuplík.
Jak dlouho vydrží chléb v chlebokapse čerstvý?
Záleží na druhu chleba a také na tom jak často ho vyndáváme z kapsy a krájíme. Podle zkušeností víme, že když necháte celý nekrájený chléb v chlebokapse, tak vydrží i 6 -8 dní – je to tím, že kůrka chleba chrání více před vysoušením. Chléb okorává pouze z vrchu a uvnitř si nechává stále vláčnost. Když bude z chleba krájeno každý den, vzduch se k chlebu dostává přímo přes jeho nitro, a ne pouze přes kůrku, tedy okorává rychleji. Je proto zcela logické, že malý konec chleba vyschne rychleji než celý chléb, a to v jakémkoli prostředí a balení. Na délku čerstvosti má vliv také složení a příprava chleba. Kvalitní chléb pečený přímo v pekárně vydrží určitě déle čerstvý než dopékané pečivo ze supermarketů.
Chleba mi v plastovém sáčku vydržel déle měkký proč?
Ano, i to se může stát. Když ho zabalíte do plastu, bez možnosti dýchání a kontaktu se vzduchem, z chleba se bude pomalu stávat gumová zapařená hmota, která může být sice měkčí ale stále je nutné mít na paměti, že tam kde je vlhko, se také tvoří plísně.
Proč nikdy nebalit chleba do plastového sáčku?
V určitých situacích se může stát, že chléb je v plastovém sáčku déle měkčí, ale málo lidí ví, že je to pouze kvůli jeho zapaření. Spolu se zapařením se tvoří vlhkost, která podněcuje tvorbu plísní. Plíseň se neukáže ze dne na den, ale tvoří se v chlebu i několik dní před tím, než je viditelná pro lidské oko. Je proto důležité myslet také na to, abychom doma měli pečivo, které je zdravotně nezávadné a neplést si pojmy čerstvý chléb a měkký chléb. Velmi zajímavý rozhovor o této problematice si můžete poslechnout nebo přečíst v Českém rozhlasu 2 s mykologem Miroslavem Kolaříkem z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR a z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
https://dvojka.rozhlas.cz/jak-se-vyhnout-plesniveni-chleba-7528007
Vždy je lepší připravit si topinky z pět dnů starého polotvrdého chleba než vytáhnout gumový chléb z plastového sáčku, kde se může tvořit plíseň, kterou ještě nevidíme. Mysleme na svoje zdraví! Už naše babičky balili chléb do utěrky a náhoda to nebyla.
Je kapsa vhodná také na balení rohlíků i housek?
Ano, samozřejmě do kapsy můžete zabalit jakékoliv pečivo, ale nemůžeme očekávat stejné výsledky jako u chleba, protože se jedná o odlišené složení. Rohlíky jsou určené k rychlé konzumaci a tvrdnou daleko rychleji než chléb. Pokud chcete mít rohlíky a housky déle čerstvé doporučujeme je zabalit do skleněné dózy s poklopem (je více ekologická než jednorázové plastové sáčky) a minimálně 2x denně dózu otevřete kvůli odpaření vlhkosti a tvorby plísní. Takto uložené rohlíky a housky je dobré do dvou dnů od nákupu zkonzumovat.
Můžeme kapsu na chleba nosit s sebou do obchodu?
Samozřejmě. Po srolování a zapnutí spony je chlebokapsa jako taška s poutkem, pěkně se nosí a minimálně tím můžete inspirovat lidi kolem Vás.
Závěr
GREEN SMILE rolovací pytlík na chleba je skvělým kompromisem mezi plátěnou utěrkou, ve které pečivo rychle vysychá a plastovým sáčkem, ve kterém má pečivo sklony k plesnivění. Rádi bychom Vám napsali, že je to zázračný sáček, který udrží jakékoliv pečivo čerstvé po dobu 8 dní či 10 dní, ale to nedokáže žádný výrobek na trhu. Našim cílem bylo vyvinout užitečný produkt do každé domácnosti a ukázat, že věci se dají dělat také jinak, a to nejen z ekologického hlediska, ale také z hlediska, které je bezpečnější pro lidské zdraví.